Over/Contact

Fuzzbox is in april 2014 begonnen als wekelijks radioprogramma bij Radio2Rock.nl en stond sinds begin 2015 op eigen benen. Er wordt op dit moment geen muziek meer uitgezonden.

 

Fuzzbox radio werd voor 100% gemaakt vanuit de liefde voor alternatieve gitaarrock zonder commerciële bijbedoelingen. Dus liever 10 echt geïnteresseerde en betrokken luisteraars dan 1000 die de zender als achtergrondbehang gebruikten. Fuzzbox houdt niet van achtergrondmuziek....

 

De presentatie van Fuzzbox mocht dan niet de meest flitsende zijn, de muziekkeuze was altijd actueel, op het scherpst van de snede en interessant voor iedereen die zijn gitaren graag wat rauwer en intenser lust en verder kijkt dan de gemiddelde 3fm-gitaarbandjes.

 

Voor info en contact: info@fuzzbox.nl. Je kunt ook onderstaand contactformulier gebruiken.

 
 
 

Een Fuzzbox (vaak verkort tot Fuzz) is een elektrische versterker met een extreem vervormingseffect die aangesloten wordt op elektrische muziekinstrumenten, met name op elektrische gitaren en basgitaren.

 

== Gebruik ==

 

Het gebruik van een Fuzzbox geeft een orgelpunt aan de tonen die door het versterkte instrument worden voortgebracht. De Fuzzbox neemt meestal de vorm aan van een effectpedaal, waarin een versterker en een clippingcircuit verwerkt zijn die alle inkomende sinusgolfsignalen er als een blokgolf doen uitkomen. In tegenstelling tot andere effectpedalen zoals oversturing en distortion versterkt en dempt de Fuzzbox de signalen op een manier die een wat klassiekere, zachte toon meegeven. De Fuzz sound neigt ook meer naar de middentonen dan andere distortionpedalen; men gebruikt de term Fuzzbox ook vaak om aan te geven dat een effect géén distortion is.

 

== Geschiedenis ==

 

Grady Martin ontdekte het Fuzz-geluid in 1961. Dit kwam door een defect in het toestel waarop Martin zijn gitaar had aangesloten. Ondanks het defect zijn de opnames gewoon doorgegaan en is het effect te horen in het nummer "Don't Worry". In 1962 hoorden The Ventures het fuzz geluid in de opname van "Don't Worry", waarbij ze hun vriend, Red Rhodes (een elektronica-specialist) inschakelden om het geluid na te maken. Enkele maanden later had hij de eerste fuzz gebouwd die later in het nummer "2000 Pound Bee" te horen was.

 

== Bekende Fuzzboxen en hun gebruikers ==

 

- Maestro Fuzz Tone FZ-1, een van de eerste Fuzzboxen. (Rolling Stones: "(I Can't Get No) Satisfaction")

- Mosrite Fuzz-Rite (Iron Butterfly: "In A Gadda Da Vida")

- Dallas Arbiter Fuzz Face (Jimi Hendrix, David Gilmour, Eric Johnson)

- Vox Tonebender

- Foxx Tone Machine

- MXR Distortion+ (Jerry Garcia, Dylan Carlson)

- Electro-Harmonix Big Muff (King Crimson, David Gilmour (vanaf 1977), Dinosaur Jr., Tocotronic, Jack White)

- Univox Super-Fuzz

- Z-Vex Fuzz Factory

- (little) Big Muff

 

 

== Zie ook ==

 

Overdrive

Distortion

Pedaal (muziek)

Palm Desert Scene

Stoner rock

 

Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Fuzzbox