Megaclaim tegen Spotify

Er is een claim ingediend tegen muziekstreamingdienst Spotify ter hoogte van circa 1,6 miljard euro. De claim is ingediend door de Amerikaanse uitgever Wixen Music Publishing. Zij beheren songs van o.a. Weezer, Neil Young en Tom Petty. Het betreft beheer dat voornamelijk ziet op de songteksten.

De aanklacht is ingediend in de VS voor het onrechtmatig aanbieden van nummers van onder meer The Black Keys, The Doors, Janis Joplin en de genoemde Tom Petty. Wixen stelt dat Spotify doelbewust zo’n tienduizend liedjes streamt waarvoor het bedrijf niet de volledige rechten heeft. “Spotify negeert schaamteloos de auteursrechtwetgeving van de Verenigde Staten en heeft opzettelijke auteursrechtinbreuk gepleegd”, stelt Wixen in zijn aanklacht. Ook zou Spotify voor 21 procent van de 30 miljoen nummers die worden aangeboden geen rechten afdragen.

Op liedjes zitten normaal gesproken twee verschillende auteursrechten: het recht op de opname (vaak in handen van de platenmaatschappij) en het recht op de compositie (meestal in handen van de componist en uitgever). De claim van Wixen heeft betrekking op de compositierechten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.